Menu
constantin damov
Coaliția pentru Economie Circulară se alătură inițiativei „Close the Glass Loop” pentru a susține tranziția României către o economie circulară

Coaliția pentru Economie Circulară (CERC) se alătură inițiativei „Close the Glass Loop” pentru a susține tranziția României către o economie circulară. În cadrul unui eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului din București, pe 14 martie 2024, România a devenit a 13-a țară care se alătură acestei inițiative, colaborând astfel cu alte platforme naționale din Austria, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia și Regatul Unit.

Tema evenimentului din București a fost "Către un Plan de acțiune Close the Glass Loop pentru România", iar Green Group, parte a CERC, s-a implicat activ în această mișcare crucială pentru promovarea economiei circulare în România.

Coaliția aduce o contribuție valoroasă în această inițiativă prin expertiza și angajamentul pentru promovarea unui mediu mai curat. Prin această implicare, se conturează deja perspective promițătoare pentru transformarea sustenabilă a sectorului sticlei la nivel național.

Decizia României de a se alătura inițiativei “Close the Glass Loop” reprezintă un pas semnificativ în direcția promovării reciclării și colectării eficiente a sticlei. Prin coordonarea acestei platforme naționale de către Coaliția pentru Economie Circulară (CERC), se deschid noi oportunități pentru parteneriate și colaborări în vederea atingerii unor obiective ambițioase în domeniul reciclării.

Evenimentul a reunit o serie de reprezentanți din industrie, inclusiv producători de sticlă, reciclatori, companii, distribuitori, retaileri și autorități guvernamentale, subliniind astfel angajamentul comun pentru îmbunătățirea proceselor de colectare și reciclare a sticlei în România.

În cadrul evenimentului, domnul Constantin Damov, președintele CERC, a declarat că „intrăm într-o fază nouă și decisivă pentru economia circulară privind ambalajele băuturilor, odată cu introducerea unui Sistem de Garanție-Returnare în România, care va avea desigur un impact major asupra economiei circulare a ambalajelor din sticlă. Dar să nu uităm că ambalajele din sticlă nu se referă doar la cele provenite de la băuturi, ceea ce înseamnă că va trebui să ne continuăm munca cu municipalitățile privind schemele de responsabilitate a producătorilor, pentru a ne asigura că toate ambalajele din sticlă sunt colectate pentru reciclare în România. Având o industrie locală de fabricare a sticlei și un lanț valoric dinamic pregătit să readucă sticla colectată în buclă, există un potențial mare pentru închiderea aceste bucle, motiv pentru care suntem mândri să ne alăturăm Close the Glass Loop, pentru a împărtăși experiențele noastre și totodată, pentru a învăța de la ceilalți”.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că „Introducerea Sistemului de Garanție – Returnare reprezintă un punct de cotitură pentru România. Salutăm decizia Coaliției pentru Economia Circulară de a se alătura inițiativei Close the Glass Loop, care va accelera atingerea obiectivelor noastre ambițioase de colectare și reciclare a sticlei, având la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană”.

Prin colaborarea strânsă între toate părțile interesate și promovarea celor mai bune practici, se urmărește atingerea unui obiectiv ambițios de colectare a sticlei pentru reciclare de 90% până în anul 2030.

Toate informațiile despre activitățile desfășurate în cadrul platformei naționale „Close the Glass Loop din România” vor fi disponibile pe site-ul dedicat: Close The Glass Loop România.