Compania Henkel, recent intrată în portofoliul de parteneri ai Green Resources Management, se alătură demersului privind promovarea practicilor durabile în gestionarea ambalajelor, printr-o vizită extinsă la grupul de fabrici de reciclare ale GreenGroup din Buzău.
Scopul principal al acestei vizite a fost de a investiga impactul ambalajelor asupra mediului în lipsa colectării și reciclării corecte, precum și de a înțelege procesele care se află în spatele transformării deșeurilor în resurse valoroase.
Întâlnirea a fost structurată în jurul a trei capitole cheie care au punctat importanța procesului de reciclare:
· Green Deal și obiectivele Green Resources, moment în care a fost prezentat Pactul Green Deal și valorile sale. Pactul Green Deal este o inițiativă a Uniunii Europene care vizează transformarea economiei europene într-o economie circulară și durabilă, cu emisii reduse de carbon și mai puțin dependentă de resursele finite, scopul final fiind atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon în Europa până în anul 2050.
· GreenGroup – Companii și procese de reciclare – În cadrul căruia s-a oferit o descriere detaliată asupra structurii și operațiunilor GreenGroup, evidențiind importanța colectării și reciclării corecte a deșeurilor.
· Colectare separată și eficientizare personală - S-au oferit explicații și sfaturi practice privind modalitățile eficiente de colectare separată a deșeurilor, precum și importanța implicării individuale în acest proces.
În cadrul Pactului Green Deal, UE impune reglementări mai stricte privind emisiile de carbon, gestionarea deșeurilor și utilizarea resurselor naturale. Pentru a se conforma noilor reglementări și pentru a rămâne competitivi, producătorii trebuie să investească în tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic și în procese de producție mai durabile. De asemenea, OIREP-urile trebuie sa respecte cerintele legale in procesul de gestionare eficientă a deșeurilor și să implementeze cele mai bune măsuri pentru a se asigura că sunt atinse obiectivele de reciclare, mai ales în contextul în care acestea vor crește în anul 2024 astfel: 40% plastic, din care 57% PET, 65% sticlă, 70% hârtie/carton, 65% metal, 20% lemn și 40% aluminiu.
“Este o onoare pentru noi să împărtășim cu partenerii de la Henkel nu doar activitatea pe care o desfășurăm, ci și valorile și misiunea noastră. În relația dintre producător și OIREP, considerăm că transparența și profesionalismul sunt esențiale pentru a atinge obiectivele reciclării stabilite la nivel național, cât și la nivelul companiei. În cadrul acestui parteneriat, Henkel România a vizitat grupul nostru de fabrici de reciclare din Buzău cu scopul de a înțelege îndeaproape impactul asupra mediului pe care îl au ambalajele care ajung pe piață, dacă acestea nu sunt colectate și reciclate corect. Odată cu această vizită, echipa Henkel a observat cât efort este necesar în procesul de reciclare și cum deșeurile pot deveni resurse valoroase dacă sunt tratate corespunzător.” a declarat Alina Georgescu, Directorul General Green Resources Management.
Pe parcursul prezentării, reprezentanții Henkel s-au arătat interesați de fiecare aspect discutat, adresând întrebări pertinente și dezvoltând noi teme de discuție, precum provocările legate de aprovizionarea cu materie primă și impactul pe care îl are calitatea deșeurilor asupra produsului final.
Vizita în fabrica Green Weee a oferit oportunitatea echipei Henkel de a observa direct procesul de dezmembrare și tratare a obiectelor electronice mici. De asemenea, vizita în fabrica Green Tech a evidențiat procesul de reciclare a PET-ului și provocările asociate cu aprovizionarea cu materie primă.
Fabrica GreenWeee se concentrează pe colectarea, tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, cabluri, baterii și componente auto, în timp ce GreenTech este cel mai mare reciclator de plastic PET din Europa și un producător important de fulgi, PET STRAP și r-PET GRANULES.
Unul dintre subiectele discutate a fost legat de proiectarea ambalajelor în vederea reciclării, în special în ceea ce privește divizia de adezivi pentru construcții. În urma elaborării subiectului, ne-am propus formarea unui grup de lucru alături de colegii din producție pentru a identifica soluții optime de ambalare și cum poate fi acesta complet reciclat.
Green Resources Management mulțumește echipei Henkel România pentru vizită și pentru interes și împreună suntem hotărâți să dezvoltăm inițiative concrete pentru a contribui la construirea unui viitor mai sustenabil pentru noi toți.