Menu
Buzau Circular - resize
GreenResources se implică pentru un Buzău Circular

GreenResources pune bazele pentru crearea primului oraș circular din România, susținând platforma BUZĂU CIRCULAR. Proiectul creionează o viziune pentru viitorul orașului, o agendă de acțiune pentru modificarea fluxurilor municipale cu scopul de a stimula inovarea, reducerea risipei, creșterea ciclului de viață al produselor prin reparare și reutilizare, maximizarea reciclării și eliminarea depozitării deșeurilor la groapă.

GreenResources alături de companiile din cadrul GreenGroup, Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”, Primăria Buzău și Coaliția pentru Economia Circulară, au lansat în data de 16 mai 2019  platforma BUZĂU CIRCULAR.

În cadrul conferinței desfășurate la Buzău, sub numele ”SCALAREA ECONOMIEI CIRCULARE PENTRU GESTIONAREA RESURSELOR DIN DEȘEURI”, am identificat domeniile din municipiu care pot face pasul semnificativ și tangibil în realizarea unei economii circulare. Astfel, programul Buzău Circular își va concentra atenția asupra celor 4 piloni principali: Produse/Consum – Deșeuri/ Consum de resurse- Constructii sustenabile – Transport/Mobilitate.

Implementând principiile economiei circulare se vor diminua efectele crizei globale de resurse și economiile mondiale vor putea continua dezvoltarea făra a consuma resurse materiale suplimentare.

În cadrul acestui eveniment s-au abordat subiecte având ca tematică:

  • Tendințele consumatorilor: cum vor evolua așteptările acestora privind materialele utilizate în procesul de producție, precum și reducerea, generarea și consumul resurselor în următorii 10 ani
  • Ciclul de viață extins al produsului, în special în stadiul de fabricație (eco-design, măsuri preventive privind deșeurile, valorificarea acestora, etc.)
  • Combaterea schimbărilor climatice în sectorul reciclării și utilizarea deșeurilor ca resurse sustenabile – exemple de bune practici
  • Inovare disruptivă – impactul celor mai recente tehnologii care transformă abordările privind recuperarea și reciclarea materialelor
  • Măsurare, gestionare și raportare eficientă a deșeurilor, materialelor recuperate și reciclate
  • Responsabilitatea extinsă a producătorului – gestionarea produselor fabricate pe care producătorul le-a introdus pe piață şi impactul asupra sfârșitului ciclului de viață al produsului, când produsul este gata să fie aruncat.


Prin intermediul expertizei cu care fiecare invitat s-a alăturat evenimentului, au fost identificate pârghiile care să contribuie la conturarea unei strategii pentru 2030, ancorată la nevoile şi cerinţele româneşti. Scalarea economiei circulare pentru gestionarea resurselor din deșeuri” se încadrează în strategia orașului Buzău, în vederea atingerii obiectivului “ Buzău- centru național al economiei circulare”.